Kako izbrati primerno ime domene ?

Zelo pomemben korak na začetku poslovne poti je izbira primernega domenskega imena.

To ime bo postalo del vašega podjetja, uporabljali ga boste za e-poštne naslove ipd.

Domena je sestavljena iz ključne besede in domenske končnice (.si,.com,.gov…)

Uporabniki najpogosteje izberejo ime podjetja ali blagovne znamke. Sestavi se lahko tudi iz nekaj ključnih besed, ki opišejo vašo storitev. Zaradi kasnejše optimizacije je vedno prednost, če je ključna beseda v vaši domeni smiselna glede na dejavnost, ki jo opravljate. Potrebno je tudi paziti, da je domena kratka in, da ostane v spominu. To lahko kombinirate tudi s končnico, da dobimo npr. kupi.me

Prosta imena domen lahko preverite na več naslovih, eden izmed teh je instantdomainsearch.com/

V kolikor bo podjetje delovalo le na slovenskem trgu je logična izbira končnice .si. Razmisliti je potrebno o zakupu dodatnih končnic, v kolikor bi se želeli kasneje širiti in biti dostopni v drugih državah (podjetje.si, podjetje.com, podjetje.org…). Zakupi se lahko tudi končnica v državah, kamor se želite širiti. (Hrvaška=.hr…) in na tej različici ponudite tudi avtomatski prevod strani. Lahko se namreč zgodi, da vam jih kasneje zasede kdo drug. Ne gre toliko za to, da ljudje iz drugih držav ne bi mogli dostopati do .si domene, ampak za mednarodno oznako spletne strani, ki daje vtis, da je usmerjena in namenjena širšemu krogu ljudi (.com,.org…).

Cene domen so lahko zelo različne. Za »navadno« domeno boste odšteli od 5-15€ na leto, medtem, ko lahko kupite »premium« domene za več 10.000€. Najdražja prodana domena, kjer je znesek javno objavljen je bila leta 2019 prodana domena voice.com za 30.000.000$.

Prav tako se lahko poigrate z imenom vašega podjetja in kasneje uporabite enako ime za domeno na tem linku https://namelix.com/. Umetna inteligenca bo izbrala primerno ime glede na vašo ključno besedo, ki jo boste vpisali.

Scroll to Top